Ord

Ord och olika betydelser kan ställa till en del om man inte riktigt vet vad som avses eller vad ett ord egentligen skall heta. Ord som webbhotell eller webhotell ställer till det lite för en del. Engelskans intrång i det svenska språket gör att det blir en del förvirring omkring vad som gäller.

Andra ord som ställer till det lite är de som rör den där produkten man kan ha med sig på mässor eller andra tillställningar för en presentation av sitt företag eller produkt. Den finns i en väska sedan drar man bara upp den från väskan och där på väven kan en bilder och text finnas. De kan kallas för ord som rollupp, rollups, roll up, roll-ups, roll ups osv. Inte blir det lättare där att förstå vad som avses.
Med banderoller är det samma sak. Fast där är namnet lika men betydelsen är olika. En banderoll kan vara ett omslag kring en produkt som här i banderoller men det kan likaväl avse det som man hänger som reklam som de i dessa banderoller.
Nu är väl de orden på ett sätt kollade till varandra i funktion då det gäller att få fram ett budskap på något sätt. De ligger med andra ord inte så långt ifrån varandra.

Ord som verkar ligga när varandra men på ett sätt har ett avstånd är stängsel och staket.
Men nu är det inte fullt så enkelt som man kan tro. Ett stängsel kan vara av metall eller något åt det hållet. Det som kännetecknar ett stängsel är att det går att se igenom. Helt enkelt det finns maskor i det.
Går man sedan och tittar på ett staket kan man konstatera att ett staket bör vara gjort av trä för att få kallas staket, annars är det ett stängsel per definition.
Här uppstår ett litet problem då ett staket och stängsel skiljer sig lite åt när det gäller hur man ser igen det.
Så enklast är att säga att stängsel och staket går att se igenom men de är gjorde av olika material.
Plank där blir det lite enklare till synes. Ett plank är gjort av trä och går inte att se igenom. För går det att se igenom så är det ett staket. Fast ok det är ett glest plank så får vi direkt problem.
Skall det då vara ett staket eller plank?

Sedan kan man fundera på hur grindar skall behandlas. En trägrind är inte så svårt att förstå inte heller im gjord i metall. Men grind som saknar genomsyn. Är det en port elller?