Ljus

När det gäller ljusbilder så kan som konsument normalt sätt välja mellan flood (bred ljusbild), spot (lång ljusbild) och euro (kombination av både flood och euro). För arbetslampor så är det oftast flood ljusbild som gäller då målet med belysningen är att lysa upp närområdet runt själva fordonet. Man kan komplettera dessa flood arbetslampor med spot lampor, dessa räknas då som extraljus. Arbetsbelysning med euro ljusbild är populärt för vissa särskilda applikationer men rent generellt utgör dessa lampor en minoritet ute på marknaden. Det finns dock en ytterligare ljusbild som blivit väldigt populärt på senare tid vilket är extra wide flood, d.v.s extra bred ljusbild. Inte alla lampor är lämpade för detta ändamål och ljuset är oftast väldigt svagt på distanser över 20m.

Det finns en hel del arbetslampor ute på marknaden idag som importeras av svenska återförsäljare som har dåliga reflektorer. Detta kan drastiskt påverka avståndet som en lampa kan belysa. Av denna anledning bör man konsument inte alltid leta efter det allra billigaste alternativet för det är oftast värt att investera ett par extra kronor för led arbetsbelysning av god kvalitet.

En annan viktig aspekt förutom ljusavstånd är b.la värmeutvecklingen som en led lampa genererar. Med tanke på garantitiden som av standard är satt till 1 år bör man vara extra vaksam över vad handlar ute på nätet.
En del lampor fallerar efter endast 12-15 månader trots att 6-10 år utlovats av försäljaren. Billig arbetsbelysning har sämre skydd för värmeutvecklingen vilket är den vanligaste orsaken till att led lampa går sönder.