HY

De allra flesta pigmentförändringarna beror på att man har solat och varit oförsiktig. Man har låtit bli att använda solkräm överhuvudtaget eller en som haft för låg solskyddsfaktor. Andra orsaker till pigmentförändringar och fläckar kan vara hormonförändringar i kroppen. Dessa uppstår bland annat under graviditet, användning av p-piller eller användning av vissa mediciner. Ålder och arvsanlag kan även det spela en stor roll när det gäller pigmentförändringar och pigmentfläckar.

Pigmentfläckar orsakade av solljus, går att skydda sig ifrån. Se till att du inte vistas för mycket i starkt solljus. Undvik helst solen helt och hållet mellan 11-15, då den är som starkast under sommaren. Se till att du alltid använder solskyddsfaktor, även under hösten och vintern. Solskyddet bör du även se till att smörja på hals, dekolletage och handryggen, inte bara ansiktet. Undvik att sola i solarium.

Att behandla pigmentfläckar och bli kvitt en pigmentförändring kan vara svårt och ta tid. Det finns blekande krämer, liksom det finns IPL att tillgå. Det är bra om du ser till att få en bedömning av läkare för att veta vilken typ av pigmentförändring just du har. På så vis är det enklare att rikta behandlingen samt att du även då får reda på om det finns en bakomliggande sjukdom som även den måste behandlas. Det kan även behövas receptbelagd behandling som du behöver använda dig av. Utöver IPL och blekande kräm, så finns det även kemisk peeling samt andra typer av krämer som kan hjälpa dig med dina pigmentförändringar och fläckar.