Hårspray

Att hårspray håller frisyren på plats är de allra flesta överens om. Vad många inte vet är att trälim och hårspray faktiskt har vissa saker gemensamt. Dock måste man ner på kemikalienivå för att upptäcka polymererna som är den gemensamma nämnaren och ungefär här slutar likheterna. Hårspray används för att hårtopparna skall hålls samman och tack vare sprayen håller sig frisyren på plats. För att hjälpa frisyren ytterligare på traven så kan hårvax eller liknande användas i hårbotten. För bästa resultat ska håret sprayas när det är torrt.

Kvinnor har sedan urminnes tider använt olika typer av leror och annat för att hålla frisyren på plats. Men det var först efter att den Amerikanska armén uppfann sprayburken under andra världskriget som den moderna hårsprayen uppfanns. När kriget var slut började företag experimentera för att uppfinna något som kunde hålla frisyren på plats och under 50-talet började hårspray säljas världen över.

Tack vare dåtidens hårmode skedde en utveckling och det lanserades hårspray som var lämpat för olika typer av hår. Locktång, löshår och strykjärn är exempel på produkter som bidrog till utvecklingen av olika typer av hårspray. I mitten av 60-talet var hårspray den ledande skönhetsprodukten och sålde som smör. Kvinnor använde mycket hårspray, som på den tiden var väldigt klibbigt och tvättade sällan ur det. Detta ledde till att badrumsgolvet i hemmet och golven på skönhetssalongerna blev ganska sjabbiga.

Mot slutet av 60-talet avtog användandet av hårspray till följd av förändring av hårmodet bland kvinnor. Långt rakt hår stod på modet men så småningom började kvinnorna använda hårspray till även dessa typer av frisyrer. Däremot användes inte samma typ av hårspray längre utan nu användes istället spray som tillät håret att röra sig mer men som ändå höll frisyren på plats. Något som har hållit i sig ända tills idag.

Hittills har fokus legat på kvinnornas användande av hårspray genom historien. Under 1980-talet och tack vare punkens intåg blev det allt vanligare att även män använde sig av hårspray. Rejäla tuppkammar kräver sin beskärda del av hårspray för att hålla sig på plats. Den som sett filmer som skildrar tidigt 1900-tal har säkerligen lagt märke till att männen i dessa filmer ofta ser blöta ut i håret. Denna typ av look åstadkom man på den tiden genom att använda till exempel brylkräm eller andra lite fetare hårvårdsprodukter. Den blöta looken i håret har till stor del dött ut men återfinns hos bland annat rockabillys. I moderna tider så vill även männen använda hårspray som gör att frisyren ser naturlig ut.

Det är de tidigare nämnda polymererna som gör att frisyren hålls på plats när man använder hårspray. När sprayen torkar bildas en hinna som håller ihop hårtopparna. Det finns många olika sorters polymerer och sammansättningen avgör vilka egenskaper hårsprayen får. Är det bröllopsfrisyren man ska hålla ihop en hel dag krävs en typ av spray och ska man se snygg ut i håret under en utekväll kan en annan typ av spray användas.