Solglasögon

Det finns ett myller av solglasögon på nätet< och i diverse affärer. Det är inte alltid lätt att veta vilka man bör välja. Den allra enklaste faktorn att utgå ifrån är solglasögonens utseende då det är en subjektiv fråga gällande tycke och smak. För många är utseendet viktigast och många struntar helt i andra viktiga faktorer som man bör ha i åtanke när man ska köpa ett par nya solglasögon.

I grund och botten handlar det om att skydda ögonen från starkt exponerat solljus snarare än att se snygg ut på stranden. Generellt så är de billiga varianterna av solglasögon utrustade med ett bristfälligt solskydd eller i värsta fall inget alls. Solskyddet är egentligen ett UV-skydd och bestäms utifrån olika grader. Ju högre grad desto bättre skydd mot starkt solljus. Experter menar att andra gradens UV-skydd är tillräckligt och att konsumenter bör sträva efter att köpa solglasögon som minst har denna grad av UV-skydd. Genom att bära ett par solglasögon med ett tillräckligt UV-skydd så minimerar man risken att drabbas av exempelvis starr.

En annan viktig faktor är solglasögonens tålighet för repor. Dels är det inte speciellt snyggt med repiga glas men främst så kan repor förvränga glasögonbärarens synfält. I värsta fall kan avstånd förvrängas och solljus reflekteras på ett onaturligt sätt. Dessa riskfaktorer kan medföra förödande konsekvenser vid exempelvis bilkörning då synfältet bör vara fritt från störande moment.

Alltså, solglasögonen bör ha ett tillräckligt UV-skydd och vara reptåliga. Sedan bör de givetvis vara snygga och passa bärarens ansiktsform.