Skor

Du har säkert sett ett flertal av dem under de senaste åren – så kallade MTB-skor. Kännetecknande för skon är den runda sulan, vilken påstås bidra till en bättre hälsa genom att minska belastningen på fötter, knän och rygg. Men gör skorna egentligen någon nytta?

Skorna med ”rundad” sula – så kallade MTB-skor – vilka har dykt upp lite här och var under de senaste åren, påstås avlasta bärarens fötter, knän och rygg. Men hur ser det egentligen ut gällande sanningshalten i detta påstående?

Dessa skor är klacklösa och har istället en rundad sula. Den rundade sulan påstås bidra till en bättre kroppshållning, vilket i sin tur lindrar eventuell smärta i fötter, knän och rygg.

De relativt dyra skorna säljer som smör i solsken. Det finns däremot inget vetenskapligt stöd bakom påståendet att MTB-skorna faktiskt skulle göra någon direkt nytta.

Den förre vd:n för MTB Sverige, Håkan Håkansson (verksam som sjukgymnast) bryr sig däremot inte särskilt mycket om att många tvivlar på skornas förträfflighet som en fungerande ”hälsosko”. För honom räcker det med att skorna vunnit popularitet och att bärarna av skorna ofta rekommenderar sina skor till andra.

Håkansson framhåller att en undersökning gjord i Lund faktiskt visade att den som nyligen köpt ett par MTB-skor dubbelt så ofta rekommenderar produkten till andra, jämfört andra köpare.

Bland MTB-skons kritiker framförs ofta synpunkten att skorna bidrar till ökad belastning på hälsenan, och att många bärare har svårt att klara av den svajande gång som MTB-skorna frambringar.

Omsättningen har ökat enormt sedan försäljningen startade i Sverige för ett fåtal år sedan. Skorna kostar ofta närmare 3000 kr, och beräknas hålla i max två år.