Skiljas

Den eller de som någon gång gått igenom en skilsmässa kan vittna om att det finns roligare saker att ägna sig åt. Att gå igenom en skilsmässa är aldrig roligt och kräver tårar såväl som tid och ork. Två personer som en gång i tiden älskat varandra och levt ihop, kanske under många år, har helt plötsligt beslutat sig för att påbörja nya liv utan varandra. Kanske finns det barn med i bilden, kanske husdjur och kanske ett stort hus med många minnen. Att gå igenom en skilsmässa är hemskt, men förhoppningsvis leder det till något bättre.

En skilsmässa är en tid av prövning
Inför ett bröllop är det en massa saker som ska planeras, det är inget man bara ger sig in i utan att tänka efter. Likaså är det vid en skilsmässa. En skilsmässa är inget man bara gör i all hast, det krävs eftertanke, planering, juridiska aspekter att tänka på, pappersarbete och planering inför framtiden. I Sverige får alla människor ansöka om skilsmässa och skilja sig. Det krävs inte att den ena parten eller båda parter måste bevisa eventuella otrohetsaffärer eller brott, men en skilsmässa kan trots det vara både jobbig, smärtsam och ta lång tid.

Äktenskapsförord vis skilsmässa
Vid skilsmässa är det alltid bra att kunna visa upp ett så kallat äktenskapsförord. Detta äktenskapsförord kan skydda er och era tillgångar vid en skilsmässa och motverka att ni skiljs åt som bittra fiender. Ett äktenskapsförord är något som ni utfärdar innan giftemålet och betyder att ni efter skilsmässan inte förlorar pengar eller värdeföremål. Ha alltid en jurist närvarande som kan hjälpa er med detta. En skilsmässa är smärtsam nog, förebygg så mycket bråk och tråkigheter som ni kan. En skilsmässa är ju trots allt en lösning för er båda, en lösning som ska ge er ett fortsatt lyckligt liv, på olika håll.

Viktigt att tänka på är att ni inte är ensamma. En skilsmässa må vara jobbig, men den leder förhoppningsvis till något mycket bra. Finns barn med i bilden är det extra viktigt att processen och utgången av skilsmässan blir till det bästa.

Två typer av skilsmässa
Om båda makarna är överens om att gå igenom en skilsmässa är det enklare. Då krävs det bara att ni skriver under alla papper och gör upp i godo. En sådan skilsmässa behöver inte vara smärtsam och behöver helller inte ta så lång tid. Finns det barn med i bilden och om dessa är under 16 år får ni en betänketid på 6 månader. Detta gäller dock inte om ni kan styrka att ni inte bott tillsammans under de två senaste åren.

En annan form av skilsmässa är om ni inte är överens om att gå skilda vägar. Då måste den ena parten göra en stämningsansökan på den andre och lämna in den till Tingsrätten. Denna typ av skilsmässa är i regel den form som är mest tidsödande och långdragen.