LCHF

Submitted by indhexse on Mon, 04/11/2011 - 08:45.
LCHF är idag den populärast bantningsmetoden i Sverige, med ungefär en fjärde del utav Sveriges befolkning som utövare (23 procent). Ordet LCHF betyder ”Low Carb High Fat” eller lite kolhydrater och mycket fett. Tanken bakom dieten är att man ska öka förtäringen utav fett men minska kolhydratsintaget. Om du vill uppnå ett effektivt och lyckat resultat, så är en föredömlig modell att man äter: 75 procent fett, 20 procent protein och 5 procent kolhydrater.

Att fett ska vara onyttigt har nog alla hört – detta har dock motbevisats av nyligen gjorda studier. De nya studierna påvisar en helt annan sanning, att fett är nyttigt. Fett finns i många olika former där vissa är mer nyttiga än andra. De fetter som man skall konsumera enligt denna diet är: mättade- och naturliga fetter. Du finner dessa fetter i mat som till exempel: kött, fet fisk och smör.

Varför är kolhydrater dåligt?
När du äter kolhydrater så höjs blodsockret i kroppen. När blodsockret ökar, höjs även insulinproduktionen. Egentligen är det inte kolhydraterna som är farliga, utan det är främst insulinet som man vill hålla på en lagom nivå, insulinets uppgift är att främst hålla blodsockret stabilt men också att fettet i kroppen lagras. Om man då istället förändrar sina kostvanor och sänker kolhydratsintaget, så övergår kroppen till fettförbränning på grund av att man bränner det lagrade kroppsfettet.

Vad ska en LCHF måltid innehålla?
Om du äter enligt LCHF-metoden bör dina rätter till stor del bestå utav: fet fisk, kött, ägg, naturliga- och mättade fetter samt ovanjord grönsaker.

Vad bör man äta mindra av enligt LCHF?
Om du äter enligt LCHF-metoden bör dina rätter bestå till en mycket liten del utav: Bröd, ris, past, potatis och socker.

Hur fyller jag ut mina LCHF-recept utan kolhydrater?
Ett vanligt nybörjar problem inom LCHF recept är att man inte vet vad man ska äta istället för kolhydrater (potatis, pasta, ris och bröd). Här har man två alternativ, man behöver inte ersätta alla kolhydrater utan man kan istället låta maten domineras utav fett som till exempel kött och fisk. Men det finns även väldigt goda LCHF-recept som undviker kolhydrater helt, där man till exempel gör potatismos på broccoli alternativt blomkål.