Pensionsspara

Submitted by indhexse on Thu, 02/03/2011 - 11:29.
Att börja pensionsspara i tid kan vara ett av de klokaste ekonomiska besluten man kan ta. För många är PPM och pension någon avlägset och tråkigt som man sällan vill ta tag i i sina yngre dagar. Problemet här är bara att ju tidigare man börjar spara, desto större är chansen till hög avkastning och således ett rikare liv när man går i pension.

Att ta hand om sitt PPM och pensionssparande behöver inte ta längre tid än några timmar i månaden. Tänker man då på vilket hävstångseffekt detta kan få på ens ekonomi så är det verkligen värt den tiden. Men även om man väljer att lägga den tiden på sitt pensionssparande och PPM så är det inte säkert att man vet vart man ska börja. Du är inte ensam om detta tänk. Ett gott råd kan vara att börja hos din arbetsgivare. För det är faktiskt så att större delen av din pension kommer från just din lön. Varje månad avsätts en del av lönen direkt till pensionen. Detta är den så kallade allmänna pensionen.

Utöver denna så finns det även två till delar som bidrar till den slutliga pensionen. Dessa delar är tjänstepension som också kommer från att arbetsgivaren i vissa fall betalar in en premie. Denna premie kan sedan placeras i olika pensionsförsäkringar och ofta kan man själv vara med och bestämma hur just denna premie ska placeras. Den tredje delen kallas privat pension och är precis vad det låter som. Ett privat sparande som du själv ansvarar för. Detta innebär också att många inte har något privat sparande. Ett råd här kan vara att försöka spara undan lite hela tiden även om det bara handlar om några hundralappar.