Varför firar man Alla hjärtans dag?

Alla hjärtansdag den 14 feburari är mångas favorit dag på året. Här i Sverige har Alla hjärtans dag firats sedan 1960-talet, då dagen av kommersiella anledningar samt på grund av amerikanska influenser mer allmänt började uppmärksammas i vårt land. Men hur började egentligen det hela?

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år, och är kort uttryckt en dag i kärlekens tecken. Denna dag månar man lite extra om sina nära och kära, och då framför allt sin tillkommande eller befintliga man, fru eller partner.

Klassiska Alla hjärtans dag-presenter kan utgöras av romantiska gåvor i form av blommor eller choklad. Den hugade kanske till och med vågar sig på att skriva en egen kärleksdikt eller ett kärleksbrev... Huvudsaken är att gåvan kommer från hjärtat!

Här i Sverige började man uppmärksamma dagen under 1960-talet, mycket på grund av kommersiella skäl och på grund av påverkan från USA.

Men varför firar man då Alla hjärtans dag? Till att börja med, kommer seden inte från USA utan har sitt ursprung i medeltidens England och Frankrike. Bakgrunden är, att det där uppstod traditioner kring ett helgon vid namn Sankt Valentin.

Detta är anledningen till, att Alla hjärtans dag bland även kallas för "Sankt Valentins dag" eller kort och gott "Valentindagen". Seden att fira ovan nämnda helgon, Valentinus, inleddes inom den katolska kyrkan redan under 400-talet. Däremot vet man inte riktigt vem denne Valentinus verkligen var.

Flera berättelser antyder dock, att helgonet vid namn Valentinus skulle ha gett synen tillbaka till sin fångvaktares dotter. Detta tema återkommer i flera nutida historier som finns om Sankt Valentin.

En av historierna förtäljer att Sankt Valentin var en kristen man som bodde i Rom under 200-talet. Där skulle han ha fått lida martyrdöd som en följd av att han ignorerat Claudius den andres förbud mot att viga unga kärlekspar.

Sankt Valentin sägs däremot enligt samma sägen ha hunnit med att smuggla ut ett litet "kärlekskort" till fångvaktarens dotter som han blivit förälskad i. Så sägs seden med att skickade så kallade "Valentinkort" eller "Alla hjärtans dag-kort" till den man älskar ursprungligen ha börjat.

Sankt Valentin sägs för övrigt också ha haft som vana att plocka blommor i sin trädgård; blommor som han sedan gav bort till kärlekspar som han mötte på sin väg. Detta sägs vara bakgrunden till seden att ge blommor till den man älskar på Alla hjärtans dag.