Synas eller

Synbarhet, något att sträva efter för alla och allt. Eller är det verkligen det?
Men om man nu vänder på det lite och tänker oss tvärtom. Att inte synas eller snarare synas när man själv och vill göra det för andra då framförallt.

I synas så gällde det att få fram sitt budskap en hel del. När det gäller företeelser som kläder som exempel är det mycket kluvet. Bäraren av dem vill gärna att de skall synas ibland och ibland inte.
Nu har det där en liten betydelse vilket yrke personen har förstås. Om det gäller en privatperson så vill man i de flesta fall endast visa underkläderna för den egna parten och ingen annan. I yrken som striptease skall ju underkläderna synas. Åtminstone under en viss del av showen sedan skall de åka av. Men i det fallet är underkläder på något sätt mer att jämföra med någon form av yrkeskläder.

Det här med att visa sig i underkläder för sin maka som är det vanligaste, men även där känd det vara lite kluvet. För gäller det en man som har lite hemliga böjelser så vill han knappast visa sin underkläder för sin fru.

Sedan finns det saker som är ännu känsligare att visa. En sexleksak är knappast något man som gärna skyltar med. Kanske inte ens för sin partner. Av någon kostig anledning anses sexualitet vara något skambelagt. T.o.m. det där enkla som att köpa kondomer verkar vara pinsamt för en del. Lite som att man skäms för att man har sex med någon.
Nåja vi får väl skylla på den lutheranska uppfostran.