Sushi

Submitted by indhexse on Wed, 05/16/2012 - 11:15.
Har vi inte tröttnat lite på ”fredagsmystacosen”? Dags att prova på någonting nytt?

Från Japan, landet där människor lever som längst i världen, kommer sushin, fantastisk mat
som är förvånadsvärt enkel att laga hemma, köpa i någon av de många restaurangerna eller allra enklast genom hemkörning.

Allting började någonstans i sydöstra Asien, där lade man in fisk i jäst ris och salt och lät det ligga ett par månader. När det var dags att äta
slängde man riset och åt bara upp fisken. Protein var en bristvara förr i tiden så det var väldigt populärt att äta fisk på detta sätt,
då det gick att spara fisken över hårdare tider på året. Att äta det på det här sättet smakade inget vidare, ganska långt ifrån hur vi äter det idag.
Det var först på 1600-talet som det började likna det vi kan köpa runt varje krön idag. Då var det något japanskt geni som insåg att
vinäger och ris var en bra kombination, det smakade inte bara bättre utan var också smidigare att laga, behövde bara tillagas över en natt, istället för en hel månad.

Och visst är vi oerhört tacksamma att sushin finns? Att kasta i sig sushi på känns så mycket bättre än en svettig pizza, eller hur?
Att det dessutom innehåller ganska lite kalorier, bra fett i lagom mängder, omega 3 och massa näringsämnen har gjort det till en klar lunchfavorit bland svenskar.
Tänk det som en nyttigt alternativ i snabbmatsdjungeln!

På bara några år har det öppnat massvis med sushirestauranger, ofta behöver man inte gå långt i en storstad för att hitta en, men är man riktigt lat så har många av dem hemkörning!
Lyckas man kombinera hemkörning med rabattkuponger eller specialerbjudanden så är det i princip gratis, så tänk efter nu, smält ost på en slapp pizzabotten, eller fräscha råvaror med ingefära och omega3?