Välj rätt kläder

Submitted by indhexse on Fri, 11/18/2011 - 11:49.

Kläder är en produkt som människor uppfann cirka 30 000 år sedan. Det gör kläder till en av våra äldsta uppfinningar. Om vi ser till hjulet så uppfanns det cirka 3000 år före Kristus födelse. Det gör kläder till tio gånger äldre. När det kommer till hjulet har det blivit ett talesätt som lyder följande: ”Uppfinn inte hjulet två gånger”. Detta talesätt fungerar inte bra med kläder eftersom människor har i en väldigt lång tidsperiod uppfunnit kläder på nytt med en del uppdateringar som inte består mer än av att de ser annorlunda ut till vad de första kläderna gjorde.

De första kläder man förstått människor använd sig av är kläder gjorda av naturliga material som exempelvis bark, kvistar, löv och gräs. Det är förståeligt att dessa kläder blev en förbruksvara eftersom det inte direkt är några hållbara material. Däremot är det mindre förståeligt att vi människor har lyckats med tiden göra våra nya modern kläder som är till stor del gjorda av bra och hållbara material om vi väljer rätt klädmärken lyckats göra kläder till en förbruksvara. Är vi egentligen utvecklande? Det känns mer som att vi håller på att implodera på grund av vår enorma miljöförstöringseld vi ständigt lägger ved på.

Vad kan man göra som privatperson för att bättra sig? När det kommer till kläder är det väldigt enkelt. Det enda man behöver göra är att fundera över var kläderna du köper egentligen kommer ifrån. Är de tillverkade i en fabrik i Asien eller Afrika? Nu antyder vi inte att alla fabriker i Asien och Afrika är dåliga. Det vi istället menar är att svenska företag är allt för dåliga på att hålla ett granskande öga på vad för material som används vid produktion i andra världsdelar och länder. Företag ser gärna bort.

Det finns tydliga incidenter som det skrivits om tidigare när människor som använt vissa kläder gjorda av ett kemiskt skapat material fått hudsjukdomar. Kläderna bannlystes ganska fort, och bra är väl det. Men det är fortfarande för dålig syn på produktionen och för lite som uppmärks.

Vad kan man mer göra som privatperson för att bidra till en bättre miljö? Se till att de kläder du väljer köpa är gjorda av sådant material som är 100 % gjort av bomull eller dylikt. Ett utmärkt exempel på detta är den nya klädseln One Piece. Den uppfyller just de krav ett plagg bör göra.