Vinterdäck – livförsäkring vid dåligt väglag

Submitted by indhexse on Mon, 09/19/2011 - 09:27.
De senaste vintrarna har varit extremt kalla och snörika. Då har det varit extra viktigt med vinterdäck på bilen för att färdas säkert på vintervägarna. Med vinterdäck på bilen förbättrar du bilens köregenskaper på snö och is avsevärt. Du minskar risken för avåkningar och krockar, vilket i förlängningen minskar risken att du dör i trafiken. Olika vinterdäck är bra på olika väglag. Dubbdäck fungerar bra på isiga vägar medan dubbfria friktionsdäck fungerar bättre på packad sträv snö. Dubbdäck ärvanligtvis att rekommendera längs vårakuster samt i söder eftersom vägbanan där ofta smälter och fryser på nytt. Detta skapar en isig hinna på vägen som gör att dubb är att föredra eftersom dubbfria däck inte lika lätt kan suga sig fast på det underlaget. I inlandet där temperaturerna vanligtvis är mer jämna kan dubbfria vinterdäck vara ett bättre alternativ.

Det är inte bara dubb och mönstring som gör att vinterdäcken får sitt fäste. Mycket har att göra med den gummiblandning som används. Sommardäckens gummi är gjort för att ha en viss mjukhet vid normala vår-sommar-höst-temperaturer, d.v.s. 10-30 grader. Blir det kallare så blir dessa däck hårda och förlorar sin formbarhet vilket gör att de fäster sämre i underlaget. Vinterdäckens gummiblandning är annorlunda eftersom de behållersin mjukhet även vit mycket låga temperaturer. De lämpar sig däremot mycket sämre att köra med på sommaren eftersomde då blir väldigt mjuka i värmen.

När du väljer vinterdäck är det bra att titta på oberoende tester, samt att välja ett känt och respekterat märke. Det finns tyvärr vinterdäck i handlen som förvisso uppfyller de svenska kraven, men ändå inte fungerar lika bra som riktiga kvalitetsdäck. Det kan vara en mycket god investering att köpa vinterdäck som är lite dyrare för att å riktigt bra kvalitet. Om du värnar säkerheten för dig själv och din familj håller du inte på och snålar med 500 kr per däck. Ditt och din familjs liv är väl värda mer än 2000 kr? Kan man undvika en dödsolycka genom att köpa riktigt bra vinterdäck, samt genom att köra förnuftigt så är det lätt värt pengarna.

På Södermalm i Stockholm råder dubbdäcksförbud på några gator sedan några vintrar tillbaka. För dem som bara kör i Stockholms innerstad är detta inga problem, men bor du i ytterområdena och ska in till stan så är du i hehov av dubbdäck under större delen av resan. Detta förbud straffar många som värnar sin egen och sin familjs säkerhet. I dagsläget finns det mljlighet att välja andra gator för att passera förbuden, men i framtiden kanske detta dubbdäcksförbug kommer omfatta hela innerstaden.