Grill

När grillsäsongen nalkas frågar sig många vilken grill som är bäst lämpad. Kolgrill? eller elgrill. För de som inte grillar så ofta finns möjlighet till engångsgrill eller allmänna grillar som exempelvis ett grannskap delar på. Men engångsgrillar är inte alltid optimala och dessutom riskerar man att gå miste om en grillkväll om grannarna redan hunnit före.

En klassisk grill är kolgrillen och kräver som namnet antyder, kol. Dessutom är det nödvändigt med tändvätska och tidningspapper för att göra upp en bra eld (men man bör ju helst grilla över glöd när elden har lagt sig). Fördelen med kolgrillen är att den grillade maten får en karaktäristisk smak som många förknippar med grillat. Dock kan det vara svårt att rengöra kolgrillarna och dessutom krävs finess vid värmeregleringen. Vid kolgrillning är det också vanligt med rejäl osbildning.

Använder man sig av en gasolgrill är dock värmeregleringen inga bekymmer då man kan ställa in exakta temperaturer. Gasolgrillar är också lätta att rengöra då de inte sällan är utrustade med rostfria ytor som är lätta att torka av. Gasolgrillarna är också utrustade med fettavskiljare vilket medför att köttsafter inte skvätter vid grillningen, vilket förekommer när man grillar med kolgrill. Nackdelen är att maten inte får samma karaktäristiska smak som vid kolgrillning. Men smaken är som tur är delad och det är en fråga om tycke och smak.

När man grillar med elgrill får man inte heller den karaktäristiska kolgrillssmaken, men fördelen är att elgrillen har en likvärdig värmereglering som gasolgrillen.